torek, 12. april 2016

Vegetarjanski, brezglutenski, low carb Hamburger



V soboto, smo se kljub ne ravno lepemu vremenu, odločili, da tudi pri nas otvorimo ŽAR sezono.

Poleg mesnih jedi sem se odločila, da za goste pripravim nekaj novega.

Vegi, Brezglutenski, Low Carb Hamburger


je sestavljen iz dveh jajčnih oblačkov (tako jim pravijo otroci), ricotte za namaz, solate, rukole, mete, chili preliva in vegi polpete.

Kraljica tega hamburgerja je zagotovo vegi polpeta. Naredila sem jo že većkrat, le da sem jo popekla v ponvi na kokosovem olju.
Ko sem jo naredila prvič, je bil komentar mojega kulinarično nezahtevnega moža: " Boljša od katerega koli mesa."
S tem, ko pravim, da je R kulinarično nezahteven, ne mislim tega, da ne ve kaj je dobro in kaj ne. On to zelo dobro ve. Je pač eden tistih, ki niso "štetkavi", torej poje vse, kar skuham. Za to se imam najbrž najbolj zahvaliti njegovi mami in očetu :). Me pa veseli dejstvo, da je tudi vedno pripravljen poizkusiti nove stvari in podati konstruktivno kritiko.

Sestavine za vegi polpeto:
1 strok sesekljanega česna
1/2 rdeče čebule na drobno sesekljane
4 sušeni paradižniki namočeni v topli vodi, sesekljani
100 g naribanega parmezana
3 jajca
2 čž gorčice
150 g ovsene moke
2 naribani surovi rdeči pesi



Vse sestavine dobro premešaš in oblikuješ v polpete.



Spečeš na žaru ali v ponvi.



Sestavine za jajčne (carb free) oblačke:

3 jajca
ščepec pecinega praška ali pa vinskega kamna
1/3 skodelice 2% grškega jogurta
1/4 čž soli
1/2 -1 čž italijanskih (provansalskih) začimb

Pečico segreješ na 150°C.
Pekač obložiš s peki papirjem in ga pomažeš z malo maščobe (kokosovo ali olivno olje).
Ločiš rumenjake od beljakov.
V beljake daš ščepec pecilnega praška in narediš sneg.
V rumenjake daš sol, začimbe in jogurt ter narahlo zmiksaš.
Počasi vmešaš po 1/3 snega v rumenjake.
Z zajemalko vzameš mešanico in jo daš na peki papir. Oblikuješ okrogle oblačke s premerom približno 15 cm.
Masa zadostuje za približno 6 oblačkov.

Pečeš od 25 do 30 minut, oziroma dokler oblački niso lepe zlatorjave barve.
Ko jih vzameš iz pečice, jih pustiš, da se malo ohladijo.

Nato oblikuješ hamburgerje.
Jaz sem spodnji oblaček pomazala z ricotto, naložila solato, vegi polpeto, malo rukole in dva lističa mete. Čez pa sem prelila chili preliv.

Hamburger, da padeš dol :).

Priporočam, res priporočam. Tudi mesojedcem :).


 

Nobeno dobro kosilo pa se ne konča brez sladice.

Bananina pita s čokolado po Šketovo.

Testo:
150 g mandljeve moke (jo nisem imela dovolj, zato sem dala malo mletih lešnikov)
50 g ovsenih kosmičev
6 jž agave
4 jž stopljenega kokosovega olja
rum

Čokolada:
50 g kakava v prahu
10 jž stopljenega kokosovega olja
1 jž agave

Bananin nadev:
100g indijskih oreščkov
2 banani
3 jž stopljenega kokosovega olja
1 jž limoninega soka

Mandelje in ovsene kosmiče zmelješ v moko, dodaš agavo, kokosovo olje in rum. Pomešaš in oblikuješ testo z robom v modelu za pite (20cm). Postaviš v hladilnik in pripraviš čokolado. Stopljenemu kokosovemu olju vmešaš kakav in agavo. Enakomerno preliješ po testu. Postaviš nazaj v hladilnik, da se čokolada strdi.
Za bananin nadev v mešalniku najprej zmelješ indijske oreščke v moko, dodaš kokosovo olje, limonin sok in na koščke narezani banani.
Dobro premešaš in razporediš po čokoladni plasti.
Pito postaviš za nekaj ur v hladilnik.



 Bon Appetit :).

Ni komentarjev: